Elke keer dat uw auto de garage verlaat, komt hij in oneindige gevaren terecht: vogelpoep, insecten en microscopisch kleine ziektekiemen, stof en gruis, en natuurlijk barre weersomstandigheden en de hitte van de zon. Geen wonder dat deze hun tol eisen van de lak van uw auto, waardoor deze roest, vuil en een slechte afwerking krijgt. Vuil en gruis blijven aan de verf kleven en zorgen ervoor dat deze niet meer glanst, waardoor het oppervlak ruw en hard wordt. Zelfs de brandende zon erboven en de schadelijke ultraviolette stralen veroorzaken aanzienlijke schade aan de autolak.

Als u voor uw auto zorgt, zijn regelmatige wasbeurten en onderhoud belangrijk. Hier zijn enkele tips om nieuwe autolak te beschermen. Je hebt tenslotte iets beters nodig voor de huid van je baby!

Schoonmaak

De beste en eenvoudigste manier om de lak van uw auto te beschermen, is autoreiniging en regelmatig onderhoud. Nadat u na een lange rit thuiskomt, wast of spoelt u in ieder geval het vuil van de auto zo snel mogelijk af. Hoe langer het op het lichaam blijft; hoe meer het dieper in de lak dringt en schade aanricht. Laat het na het wassen afkoelen in de schaduw op een ondiepe helling. Dit helpt de waterdruppels op de grond te vallen en niet in het lichaam binnen te dringen, wat de lak opnieuw kan beschadigen.

Spoel voor het wassen grondig af, want hoeveel je ook schoonmaakt, als er zand en gruis op het oppervlak van de autolak zit, zal het niet helpen. Gebruik alleen milde autozeep en een frisse spons om uw auto schoon te maken. Zorg ervoor dat u slechts één gedeelte van de auto per keer afspoelt en wast, waarbij u van boven naar beneden schoonmaakt. Schrob niet hard op de verf; gebruik in plaats daarvan lange lichte slagen langs de lengte van de auto. Droog de auto in de schaduw (en niet in de zon) en gebruik een vloeipapier in plaats van af te vegen.

harsen

De volgende stap is de detaillering van de auto, die een integraal onderdeel is van het beschermen van de lak tegen beschadiging. Onthoud dat er geen kortere weg is naar harsen. Het verbetert niet alleen de schoonheid van de lak van uw auto, maar beschermt deze ook tegen UV-stralen en vuil. De ideale manier om te waxen is door een waslaag aan te brengen en deze daarna meteen weer weg te vegen.

UV bescherming

UV-beschermende coating is effectief bestand tegen het krijtende en doffe effect van zonlicht op de lak van uw auto. Er zijn tegenwoordig verschillende producten beschikbaar die de auto beschermen tegen schadelijke ultraviolette stralen. Zorg ervoor dat u ze regelmatig toepast, zoals aanbevolen. Een beschermende autobekleding is ook een goede manier om de auto te beschermen tegen barre weersomstandigheden en zonlicht.

Afwerking blanke lak

Blanke lakverf fungeert als “afdichtmiddel” op nieuwe auto’s en werkt als een beschermende film over de basislaklaag. Zorg ervoor dat uw nieuwe auto er een heeft. Het kan echter nooit waxen vervangen, omdat het nog steeds kan eroderen, ademen, vlekken en vuil verzamelen en vocht opnemen.